Meteen naar de inhoud

Omgeving

De Rotte en de Rottemeren

De Rotte

De Rotte is al eeuwen oud en kent een rijke geschiedenis. De Rotte is van oorsprong een veenrivier. De rivier doet dienst als boezem, die het teveel aan water uit de polders ten noorden van Rotterdam afvoert, onder beheer van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Dit is erg belangrijk voor de Rotte, de Rottemeren, de stad en de dijken. Als het hoogheemraadschap 1 dag het werk stil zou leggen zou het water in Rotterdam gaan stijgen.

In 2003 lagen er plannen op tafel om het hele gebied vol te bouwen. Toen zijn ze snel met een plan gekomen om er iets mee te doen en het te redden van de bouwplannen. En zo hebben ze toen er in Delfland veel wateroverlast was, afgesproken met de provincie, de gemeente en een recreatieschap om van de Rottemeren en omgeving een calamiteitenberging te maken. Dit is uitgedraaid tot een multifunctioneel gebied, voor recreatie, natuurbeleving en zelfs topsport.

Plezierrivier de Rotte kronkelt van Bleiswijk helemaal naar de binnenstad van Rotterdam. Met onderweg een uitzicht op de oude molens en de historische woonwijken.

De Rottemeren

De Rottemeren is een onderdeel van de Rotte. Het stelsel verbredingen stroomt sierlijk door de Rotte. Voor 1968, wanneer het haar officiële naam kreeg, heten ze de Bleiswijksche Meren.

Het ontstaan van de Rottemeren is een gevolg van de drooglegging van omliggende polders. Rond de Rottemeren is een recreatiegebied aangelegd met een omvang van 900 hectare. Het omvat de recreatieterreinen Bleiswijksche Zoom bij Bleiswijk, het Hoge Bergse Bos, het Lage Bergse Bos tussen Rotterdam en Bergschenhoek, de Zevenhuizerplas, de Zevenhuizer Zoom en het Nessebos bij Zevenhuizen.
Het grote gebied kent vermaak, inspanning, rust en inspiratie. Maar bovenal een plek waar je je thuis voelt. Het zal je verbazen hoe dichtbij huis je zoveel plezier kunt beleven op het water en in de natuur.

De Rottemeren en haar natuurlijke omgeving kent geen grenzen als het gaat om natuurbeleving, inspiratie en plezier. Voel de frisse lucht in je longen bij een mooie fietstocht, of laat je verbazen door de mooie vaarroutes. De Rottemeren is er voor iedereen.